Gezocht (coördinator) Taalmaatjes

Gepubliceerd op: 26 oktober 2023 16:48

De passie voor taal startte bij Bart Jansen al jong en stopte nooit. “Ik ben van taal gaan houden toen mijn moeder mij ging voorlezen. Het voorlezen ’s avonds vond ik het hoogtepunt van de dag.” Vanaf het moment dat Bart kon lezen, verslond hij boeken. Het is dus niet vreemd dat hij in de boekhandel ging werken. Nu, na zijn pensionering, zet hij zich via Humanitas in voor laaggeletterden.

Bart was boekverkoper bij de Goudse boekhandel Verkaaik. Daar merkte hij al snel dat goed kunnen lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is. In het contact met de scholen kwam hij erachter dat maar liefst 25% van de kinderen laaggeletterd is. Bart schrok van dat hoge  percentage. “Met taal kun je dingen zeggen die andere mensen niet kunnen zeggen, je kunt ermee nuanceren, het geeft kleur in je leven. Als je maar een paar woorden kent, is de wereld zwart-wit. Ja of nee, meer verschil is er niet. Ik gun iedereen die kleur in zijn of haar leven.”

Laaggeletterdheid

“Wij denken al snel dat laaggeletterdheid vooral voorkomt onder nieuwkomers die de taal nog niet goed beheersen. Maar dat is niet zo, het grootste gedeelte van de laaggeletterden is in Nederland geboren.” Wat voor anderen normaal is, kost iemand die niet goed kan lezen, heel veel moeite. Mensen schamen zich ervoor en verbergen het feit dat ze niet goed kunnen lezen.”

Coördinator Taalmaatjes

Bart is bij Humanitas coördinator van de Taalmaatjes. “Een Taalmaatje begeleidt deelnemers gedurende een afgesproken periode om een specifiek, haalbaar doel te bereiken. Het samen lezen van brochures en het voorbereiden van doktersafspraken kan een enorme uitkomst zijn.”

Matchen

Er zijn gelukkig veel Taalmaatjes aangesloten bij Humanitas, maar wie past er bij de hulpvraag? Het goed matchen van een Taalmaatje met een deelnemer is maatwerk en Bart doet dat graag. “Het werk is betekenisvol en uitdagend. Je maakt met je teamgenoten écht een verschil in iemands leven. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen. 

Coördinator gezocht

Toch stopt Bart met het werk bij Humanitas Midden-Holland. Waarom? Het antwoord is even eenvoudig als definitief. “Ik ga verhuizen naar Lelystad. Die afstand is gewoon te groot om het vrijwilligerswerk in deze regio te blijven doen. Maar: ik heb gezegd dat ik pas afscheid neem als er een vervanger is. Hierbij wil ik dan ook graag een oproep doen om coördinator te worden voor het Taalmaatjesproject. Ik woon hier nog een halfjaar, dus ik kan je prima wegwijs maken in het werk. Dat werk is trouwens echt fantastisch, dat merk je vanzelf.” 

Bart zit boordevol voorbeelden van mooie matches en kan enthousiast vertellen over deze vrijwilligersfunctie. Bel hem als je Taalmaatje wilt worden of interesse hebt in de Coördinator-functie op 06-54312295 of e-mail naar bart.jansen@humanitas-mh.nl