Eerdere recensies
Nouria over 'Mot en de metaalvissers'
De eerste week van de schoolvakantie is alweer voorbij en ik heb genoten van 6 boeken in Zeeland, tussen het trampoline springen, fietsen en zwemmen door. Voordat ik morgenochtend naar Italië vertrek met mijn tandenborstel en 9 nieuwe boeken in mijn tas, zal ik alvast een tipje van de sluier oplichten van een spannend en leuk boek dat ik in Zeeland heb gelezen. Dit keer schrijf ik over het boek 'Mot en de metaalvissers' van Sanne Rooseboom. De plaatjes zijn getekend door Sophie Pluim.
Vlinder wil geen vlinderig, fleurig meisje zijn zoals haar moeder haar graag ziet, maar liever wil ze Mot zijn. Zo wordt ze eigenlijk door iedereen genoemd. Mot is stoer en koopt een magneet om mee te gaan vissen. Haar eerste grote vangst is een roestige duikboot en haar moeder vindt het maar niks. De duikboot was van een blind meisje geweest en dat zag (of eigenlijk voelde) je aan de braille en hoorde je aan alle piepjes die de duikboot maakte.
De vrienden van Mot wonen in De Werf, waar schepen, dus ook duikboten worden gerepareerd. Samen met haar vrienden vindt ze onder water een tunnel waar alleen de duikboot van Mot in kan. Ze beleven daar avonturen en vinden een schat. Zelfs haar moeder is uiteindelijk niet meer vies van roestige bonken en gaat samen met Mot mee in haar duikboot. Maar als je wil weten wat die schat betekent, moet je het boek maar zelf gaan lezen.
Ik vond het erg leuk om te lezen over iemand die zich lekker niks aantrekt van anderen. Geen lang haar, roze strikjes en jurkjes, maar kort haar en stoere kleren. Eigenlijk lijkt Mot wel een beetje op mij. Mijn moeder noemt mij vaak Stoeria, maar gelukkig is zij niet zo van de make-up en nagellak als de moeder van Mot.
Roos over 'Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss'
Roos heeft 'Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss' door Katryn Littlewood gelezen. Dit boek gaat over de bakkerij van de familie Bliss in Rampenburg: Roos, Tijm, Dille en Leintje en hun ouders. Het is een magische bakkerij, maar niemand weet dat behalve de vele generaties Bliss.
Op een dag komt er een vrouw langs bij de bakkerij die beweert dat zij hun tante Lilian is. Hun ouders zijn dan weg. Maar is tante Lilian wel te vertrouwen?
Roos geeft het boek een 8½, omdat het een beetje spannend is en over magie gaat. Ze vindt het grappig dat de hoofdpersoon ook Roos heet. Ze raadt het boek aan vanaf 9 jaar.
Nouria over 'Kampioen 2.0'
Vorig weekend ben ik naar Center Parcs geweest en heb ik veel in het zwembad gelegen. Helaas kan ik niet zo hard zwemmen als Olivier uit het boek, maar ik zou wel een wedstrijdje met hem willen doen op de glijbaan! 'Kampioen 2.0' gaat over de snelste zwemmer ter wereld met 1 been en is geschreven door Corien Oranje met hulp van Olivier van de Voort. Dit verhaal is echt gebeurd en helaas was Olivier de pechvogel. Olivier houdt van zwemmen, maar... na een heel heftig ongeluk met zijn paard moest Oliviers onderbeen geamputeerd worden. Zijn lust en zijn leven was naast paardrijden ook zwemmen. Door het ongeluk lijkt zijn zwemleven voorbij. Maar na heel veel en heel lang trainen wint hij in 2011 GOUD bij de Friese kampioenschappen voor zwemmers zonder handicap. In het tweede deel van het boek beschrijft hij zelf wat hij allemaal heeft meegemaakt op zijn weg naar de top: de Paralympics in Rio in 2016. Ik heb er van geleerd dat je nooit moet opgeven, je moet vooral door blijven zetten. Eén tip: ga nooit te hard van de glijbaan, want anders vlieg je uit de bocht!
Roos over 'De school van de magische dieren'
Roos heeft 'De school van de magische dieren' gelezen van Margit Auer. Het boek gaat over het meisje Ida, dat gaat verhuizen. Ze gaat ook naar een nieuwe school, de Wintersteinschool. De klas waarin ze komt, blijkt geen normale klas, want er zijn magische dieren. Ida en Benni (een klasgenoot van Ida) krijgen als eerste een magisch dier. Ida krijgt een vos die Rabbat heet. En Benni's dier is een schildpad. Zij heet Henrietta. Ida en Benni krijgen ruzie. Ze beleven allemaal avonturen met de dieren.
Het is een leuk boek, want het gaat over kinderen op school. Het is niet spannend, maar je bent wel benieuwd hoe het afloopt. Ik houd van dieren en magie, en dat zit precies in dit boek. Ik geef het boek een 8 ½.
Nouria over 'Films die nergens draaien'
De kerstvakantie is amper voorbij en veel mensen zullen van leuke films hebben genoten. Waarschijnlijk thuis op de bank en niet in de bioscoop want er is nog steeds corona. Gelukkig mag de bieb wel open zijn en heb ik daar een passend boek gevonden: 'Films die nergens draaien' van Yorick Goldewijk. Tijdens de kerstvakantie worden veel herinneringen opgehaald en daar gaat dit boek eigenlijk over.
Cato gaat met een geheimzinnig kaartje naar een verlaten bioscoop. Daar vindt ze een filmdoek waar ze doorheen kan stappen als er voorwerpen uit het verleden in de projector worden gestopt. Samen met de eigenaresse van de bioscoop, mevrouw Kano, gaan ze herinneringen van mevrouw Kano herbeleven.
Het verhaal is spannend en sleurt je mee in de tijd en herinneringen. Aan het eind is het moeilijk om weer uit het boek te stappen en weer terug naar je eigen tijd te gaan. Het is fijn om zo nu en dan terug te blikken in de tijd en niet alleen maar haastig vooruit te willen gaan.
Nouria over 'Sleutels'
Fris in dit nieuwe jaar een spannend boek 'Sleutels' van Annemarie Jongbloed, over een bibliotheek. Deze keer de bibliotheek in Haarlem. Julia weet niet meer wie ze moet vertrouwen als ze samen met Manus een sleutel vindt achter een schilderij in de bieb. Ze gaan op zoek naar op welke deur de sleutel past. Na ontdekking van het huisdier van Maryam achter slot en grendel ontstaat een spannend verhaal. Ik ben blij dat in onze bieb in Gouda overal met je biebpas in kan. Uhh……… overal? Nou ja in ieder geval in ieder boek.
Roos over 'Het magische verbond'
Roos (10) heeft 'Het magische verbond' van Tanja Voosen gelezen. Dit is het eerste deel van de serie 'De zoete tovenaars'. Het gaat over Eline, die in de stad Belony woont. Ze wint een chocoladereep. De reep wordt afgepakt door haar buurmeisje Charlie. Eline haat haar. Charlie eet de reep op en wordt een soort van vervloekt. Eline en Charlie vinden Robin en hij is een beetje mysterieus. Het lijkt alsof hij meer over de vloek weet... Aan het eind van het boek worden Eline en Charlie vrienden, al hadden ze dat niet verwacht. Het is een heel leuk boek. Ik geef het een 9. Roos raadt het boek aan vanaf 10 jaar, want het is best spannend!
Roos over 'De Geheime Tuin'
Het eerste stukje van het boek vond ik niet zo leuk. Het was een beetje triest. Maar hoe verder ik kwam, hoe leuker het verhaal werd. Want Mary, de hoofdpersoon, kreeg vrienden en ze vond de sleutel van de geheime tuin. Het is een heel oud boek, maar echt een aanrader. Ik denk dat je het vanaf 7 jaar goed kunt lezen. Ik geef het boek een 8 ½.
Roos over 'Pages & Co'
'Pages & Co, Matilda en de boekdwalers' is geschreven door Anna James. Het boek gaat over een meisje dat Matilda heet. Ze woont met haar opa en oma in een boekwinkel, want haar moeder is spoorloos verdwenen. En ze vindt het maar vreemd dat haar opa en oma zeggen dat haar vader overleden is. Ze krijgt een stapel boeken die haar moeder vroeger heeft gelezen. De personages uit die lievelingsboeken komen tot leven. Ze gaat met haar vriend Oscar mee met de personages de boeken in. En dan verandert alles.... Ik vind het een cool boek. Het is heel spannend. Ik raad het aan vanaf 9 jaar.
Nouria over 'Zepie' en 'Superjuffie in Australië'
In het begin van mijn zomervakantie ben ik naar de presentatie van Janneke schotveld geweest in de Chocoladefabriek (de bieb). Ze vroeg of ik iets over haar nieuwste boek wilde schrijven en dat boek was Zepie.Dit boek is eigenlijk voor jongere kinderen. Zacharias (Zepie) woont in een wasserette. In een oude wasmachine krijgt hij een bijna-doodervaring omdat hij zich ging verstoppen voor Milou een meisje uit zijn klas Hij beleeft hierdoor bijzondere avonturen waar hij veel over zichzelf leert. Je hoeft nooit bang te zijn als iemand je iets wil vragen. Je kan namelijk ook gewoon nee antwoorden, dat is ook een goed antwoord. Janneke Schotveld is denk ik het meest bekend door Superjuffie. Iedereen heeft vorig jaar vast wel gezien op het Journaal dat er veel bosbranden waren in Australië. Op dat moment bedacht Janneke Schotveld weer een nieuw verhaal van Superjuffie, dit keer in Australië. Je kunt je voorstellen dat niet de hele klas naar Australië kon, dus Superjuffie ging samen met haar vriend Karim op reis om de koala´s te redden die in nood waren door de bosbranden.Ik vond het leuk om te lezen en ook leerzaam omdat je veel tips krijgt over wat je moet doen als er brand is. Wel goed dat de schrijfster een verhaal bedacht door iets wat ook in het echt steeds vaker gebeurt door klimaatveranderingen. Tijdens de presentatie in de zomervakantie vertelde ze ook dat al haar verhalen vaak echt voorkwamen maar dat ze er altijd een eigen draai aan geeft.
Roos over 'De magische apotheek'
Hoi. Ik ben Roos en ik ben 10 jaar. Ik ga naar groep 7. Ik houd van spannende boeken lezen.
Ik heb het boek 'De magische apotheek' van Anna Ruhe gelezen. De plaatjes in het boek zien er heel mooi uit. Het boek gaat over een meisje. Ze heet Lucy. Ze is net verhuisd naar een oude villa, want haar moeder houdt van antiek. Het eerste wat ze opmerkt is een vreemde geur in huis. Ze vindt samen met haar broertje en buurjongen een sleutel. Ze zoeken de deur waar de sleutel op past. Ze komen daardoor in een plantenkas bij het huis en vinden een hele vreemde kamer.
Ik vind het een bijzonder boek, omdat je zulke magische boeken niet vaak ziet. Het boek is ook best wel spannend. Ik raad het boek aan vanaf 9 jaar.
Nouria over 'Gozert'
Ties had een broer die overleden is. Hij heeft een vriend in zijn hoofd die hij Gozert noemt. Zijn ouders vinden dat raar en sturen hem naar de dokter en daarna naar Huize Hoopvol. Daar ontmoet hij Luna die daar zit omdat ze stemmen in haar hoofd heeft. Eén van die stemmen is Gozert. Daarom krijgen Luna, Ties en Gozert een bijzondere vriendschap. Iedereen heeft wel eens een vriendje in zijn of haar hoofd om mee te spelen. Dat is helemaal niet gek.Maar als je door die fantasievriendjes geen normale dingen meer kan doen, moet je wel naar de dokter net als Ties. Ik lees vaak met mijn knuffels. Wij vonden het boek 'Gozert' van Pieter Koolwijk erg leuk. Vooral door de leuke tekeningen van Linde Faas.
Nouria over 'Voetstappen in de donkere nacht'
Ik ben 3 jaar geleden in Rome geweest waar dit boek zich afspeelt: 'Voetstappen in de donkere nacht' van Rindert Kromhout. Er waren daar heel veel fonteinen, beelden zonder armen en hoofden, lekkere ijsjes en veel zwervers op straat.
In dit boek deelt het restaurant van de ouders van Lucia het eten dat overblijft uit aan zwervers. Eén rijke dame (de zus van de burgemeester) vond dat vies en daarom mocht het niet meer. De ouders vonden dat jammer en hingen daarom briefjes op als protest bij beelden met de tekst als: Zwervers kom terug! De politie betrapte hun en ze moesten in de gevangenis.
Lucia en haar vriendje Renzo pikten dat niet en gingen toen zelf briefjes ophangen met de tekst: Laat onze ouders vrij! De Burgemeester was het natuurlijk eens met zijn zus en vond dat de kinderen moesten stoppen met die onzin, maar gelukkig greep de Paus in…
Soms zijn er winkels en restaurants die hun niet verkochte eten naar de Voedselbank brengen. Dan kunnen arme mensen ook eten. Dat is eigenlijk best een goed idee en zou eigenlijk altijd en overal moeten gebeuren. Dit korte boekje is het dus zeker waard om in een uurtje uit te lezen en om meteen wat van te leren.
Nouria over 'Bureau S.p.e.u.r.n.e.u.s'
Bureau S.p.e.u.r.n.e.u.s bestaat uit Lev en zijn vader meneer De Bruin. Ze zijn een bende op het spoor die via boeken uit de biliotheek mensen afluistert om ze te vermoorden. De politie denkt dat meneer De Bruin de baas is van deze Boekenmaffia en sluiten hem daarom op. Lev en zijn vrienden doen er natuurlijk alles aan om zijn vader vrij te krijgen.
Tegenwoordig controleert ik altijd even of er niets verdachts zit tussen de boeken van de bibliotheek. Speur jij ook mee?
Het is een heerlijk vakantieboek dat je in een adem uit leest als het regent buiten.
Nouria over 'Bethany en het beest'
Deze keer een makkelijk sprookjesachtig boek: 'Bethany en het beest' van Jack Meggitt-Phillips. Peregrinus Pincet vond onder zijn schoen een beestje. Hij vond het een leuk huisdier en voerde hem stiekem lekkere dingen. In ruil daarvoor gaf het beest meneer Pincet kleine cadeautjes die het beest uitkotste. Ook gaf het beest een drankje waardoor meneer Pincet niet dood ging. O ja, het beest was allergisch voor trompetten.
Op een dag vroeg de 511 jarige Pincet een piano en die kreeg hij van het beest. Ook vroeg hij naar het drankje, maar dat vond het beest te veel gevraagd. In ruil daarvoor wou het beest een sappig kind te eten krijgen. Dus Pincet ging op zoek naar een geschikt kind. Zo vond hij Bethany in het weeshuis. Samen gingen ze naar zijn huis om Bethany eerst nog sappig en vet te mesten. Hierdoor werden de oude Pincet en de jonge brutale Bethany hele goede vrienden en ze hielden zelfs van elkaar denk ik.
Pincet vond het steeds moeilijker om Bethany te voeren aan het beest in ruil voor het drankje dus hij ging toch (bijna) dood. Toen zei Bethany: als Peregrinus dood is, eet mij dan maar op! Het beest sperde zijn bek en wilde happen en toen haalde Bethany een trompet tevoorschijn en gooide die in zijn bek… Wat er met het beest en met Peregrinus Pincet gebeurde mag je zelf lezen :-)
Ik vond het een raar boek, maar heb geleerd dat hele verschillende personen hele goede vrienden kunnen zijn
….Eigenlijk net als Mirjam de oma uit de straat en ik. Jammer genoeg is oma Mirjam nu verhuisd naar Roosendaal, vlakbij een kinderboerderij. Hopelijk wonen daar geen beesten die van sappige kinderen houden!
Nouria over 'Mijn jaar in een tent'
Ik ben Nouria en ik heb het boek gelezen: 'Mijn jaar in een tent', geschreven door Tiny Fisscher. Ik heb het niet getimed maar ik denk dat ik ongeveer 2,5 uur heb gelezen, maar ben wel een snelle lezer van 10 jaar. Ik zou het boek al aanraden als je 8 jaar bent en je een beetje goed kan lezen. Het zijn korte hoofdstukjes die ook goed voorgelezen kunnen worden.
Op school ging iedereen voor één week meedoen aan een challenge voor een goed doel. Zwaan deed het echter voor een heel jaar! Ze ging 'wonen' in een tent die er uit zag als een Volkswagen busje en ze had daarbij twee doelen: ze wilde 40.000 euro ophalen voor het vluchtelingenkamp en ze wilde haar angsten overwinnen. Zwaan deed allerlei ervaringen op in haar tent waar ze veel van leerde in haar eentje èn met haar vrienden die kwamen logeren.
Het is een spannend boek en net echt waardoor je er soms helemaal in verdwijnt. Ik heb vooral geleerd dat je uitdagingen niet uit de weg moet gaan. Zwaan is een goed voorbeeld voor iedereen!
Nouria over 'De Olifantendief'
Hallo hier ben ik weer! Ik ben Nouria en heb een spannend boek gelezen. 'De Olifantendief' van Jane Kerr speelt zich niet af in Nederland, maar in Schotland in 1872. Precies in dat jaar werd in Gouda de eerste riolering aangelegd. Dat stond niet in dit boek, maar is wel leuk om te weten 😊.
Er zitten heel veel niet Nederlandse woorden en vooral Engelse namen in het verhaal dat leest soms wel lastig. Ik denk dat het een fijn boek om te lezen is als je naar de middelbare school gaat, maar iemand van groep 8 zou het ook al kunnen lezen.
Danny de zakkenroller moet Maharadja de olifant naar de dierentuin brengen. Hij reist op de rug van Maharadja en iedereen vindt hem mooi en bijzonder. Ze noemen hem Prins Danjat uit India. Als men er achter komt dat hij geen echte prins is, gaan ze hem achtervolgen en bedreigen. Het verhaal is erg spannend en eng omdat ze vechten in het verhaal. Dat vind ik niet zo leuk om te lezen en maakt me dan verdrietig. Gelukkig eindigt het verhaal wel weer goed en aan leefden ze nog lang en gelukkig samen, net als in een sprookje.
Ik heb vooral geleerd dat dieren en mensen soms beter met elkaar omgaan dan je zou verwachten en dat ze voor elkaar door het vuur kunnen gaan, letterlijk en figuurlijk!
Nouria over 'Vis in een boom'
Afgelopen tijd heb ik veel gelezen, maar vond niet iets speciaal genoeg dat ik er over wou schrijven. 'De Magische Apotheek' van Anna Ruhe bijvoorbeeld was wel leuk, maar het verhaal ging van de hak op de tak... En toen kreeg ik 'Vis in een boom' van Lynda Mullaly Hunt. Ik dacht: wat een rare titel, bestaat dat wel? Ik ben gelijk verder gaan lezen.
Het meisje Ally heeft dyslexie. Ze vindt het moeilijk om dat te vertellen in de klas en is daardoor verlegen. Sommige kinderen pesten haar daarmee, maar gelukkig weet de meester wel raad. De meester zegt dat als je iemand alleen beoordeelt op iets wat hij of zij niet kan, dan is zo iemand niet altijd dom of slecht. Ally is bijvoorbeeld heel goed in tekenen. Je kruipt in de rol van Ally en bedenkt dat er altijd iets is waar je goed in bent.
Mijn moeder kan geen pannenkoeken bakken, daar bakt ze helemaal niks van! Gelukkig is ze geen kok geworden en kan ze wel goed klussen. Ik ben daar blij mee want dan kunnen wij deze zomer met onze klusbus op vakantie!