Gastcurator: Arthur Weghorst

Vanaf 7 april deelt Arthur Weghorst, docent geschiedenis en Nederlands op het GSG Leo Vroman, drie maanden lang zijn leestips. Je vindt ze op onze website en op zijn pallet op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek. Laat je inspireren!

Waarom ik zo graag lees (door Arthur Weghorst):

Mijn oma van vaderskant verzorgde de kleine witte kaartjes in de omslag van bibliotheekboeken; algemene gegevens, een korte samenvatting en de niveau
bepaling. Helaas is zij overleden voor mijn geboorte in 1964. Ik ben nu dus 60 jaar.

Het lezen heb ik absoluut van haar. Vooral na het behalen van mijn havo diploma ben ik heel veel gaan lezen voor de lerarenopleiding geschiedenis en Nederlands. Eindeloze boekenlijst met jeugdboeken, klassieke wereldliteratuur, Nederlandse literatuur en tijdvaklijsten voor geschiedenis. Voor mijn afstuderen voor geschiedenis heb ik een onderzoek gedaan naar het literaire verzet in Rusland van 1850-1917. Dan komt de literatuur van Toergenjev, Herzen, Bakoenin en dat soort schrijvers langs; heerlijk! Tijdens mijn opleiding als tweetalig (Engels) docent ben ik steeds meer Engelstalige literatuur gaan lezen.

Ik probeer elke dag wel minimaal een uur te lezen, het liefst meer. Daar maak ik bewust tijd voor vrij. De meeste boeken die ik lees, zijn romans (noem het literatuur) en historische boeken. Ik ben niet een “alles lezer”, maar een “veel lezer”. Als een boek mij niet aanspreekt, ga ik het ook niet uitlezen.

Als ik een boek aan het lezen ben, kom ik tot rust. Dit is vooral omdat ik dan met een ding bezig ben; het lezen. Het is een vrij Benedictijnse manier van benaderen. Je kunt maar een ding echt aandacht geven. Andere zaken zijn er wel, maar die geef je op dat moment geen aandacht. Ik vergelijk de rust van het lezen vaak met de toeristische sneeuwtafereeltjes die je op de kop moet houden en waarbij het dan gaat sneeuwen. Lezen is voor mij het weer rustig dalen van de sneeuw en alles komt tot rust. Ook een spannend boek kan voor dit soort rust zorgen.

Ik denk dat iedereen, van jong tot oud, van lezen houdt. Het belangrijkste is dat je het juiste boek weet te vinden. Als je dat gevonden hebt, gaat de rest vanzelf.

 

Foto: Sandra Zeilstra

Oorspronkelijk Nederlandstalige boeken


Vertaalde boeken


Engels



Geschiedenis