Young Adult
We hebben veel boeken voor jongeren in de bibliotheek. Maar wat vinden zij eigenlijk van die boeken? Dat lees je hier!
Nouria over 'Het Hebzuchtgas' van Jan Terlouw
Ik heb een heeeel spannend boek gelezen van de schrijver: Jan Terlouw, natuurkundige en politicus. Je zult wel denken dat dat heel saai is als het over politiek gaat, maar Jan Terlouw verteld over politiek op een heel spannende manier.
Ik was deze vakantie begonnen met een boek uit onze eigen boekenkast van Jan Terlouw: het welbekende boek ‘Koning van Katoren’ waarin Stach tot koning werd gekroond. Ik was meteen verkocht. Daarna ging ik verder met het vervolg daarop uit de bieb: ‘Zoektocht in Katoren’. Iets minder bekend maar ook een super mooi verhaal. Ditmaal over Koss die op zoek gaat naar wereldgebeurtenissen als Stach koning is en de wereld verbeterd zou moeten zijn. Maar goed, hier gaat deze recensie niet over. Onlangs heeft diezelfde oud-politicus een boek geschreven genaamd: Het Hebzuchtgas, een klimaatsprookje voor jong en oud.
Meneer Bovenwoning is verslaafd aan hebzuchtgas. Dat komt omdat hij nooit zijn kantoor verlaat op de 20ste verdieping. In deze ijle lucht ontstaat hebzuchtgas waardoor je alleen nog aan geld kan denken. Maar….. is geld wel zo belangrijk? Julia, stagiaire bij het bedrijf van meneer Bovenwoning vindt van niet. Het bedrijf houd zich bezig met het winnen van olie, gas en kolen. Is dit wel zo duurzaam vraagt Julia zich af. Julia verdiept zich in hoe het klimaat zich ontwikkelt en hoe dit beter kan. De grote vraag is: is geld belangrijker of het klimaat en je leefomgeving? Het redden van het milieu hoeft geen sprookje te zijn!
Douche jij ook al een minuutje korter? En nu het zomer wordt hoef je ook geen verwarming meer aan te zetten, want een dikke zachte trui is ook lekker knus. Doen jullie ook mee?
Tom over 'Oeroeg' van Hella Haasse
'Oeroeg' is een tijdloze en meeslepende roman die je meeneemt op een reis door de lange en complexe geschiedenis van Nederlands-Indië. Geschreven door Hella S. Haasse, dit boek is integraal deel van de Nederlandse literatuur, niet alleen vanwege de enorm unieke schrijfstijl, maar ook vanwege de diepgaande thema's die worden behandeld. Kortom, dit boek moet je gelezen hebben. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen Nederlandse ik-persoon en zijn jeugdvriend Oeroeg, een jongen uit Nederlands-Indië. Het boek begint met een beschrijving van hun onbezorgde jeugd in Nederlands-Indië, maar geleidelijk aan worden de twee vrienden uit elkaar geduwd door het verschil in status tussen de twee. Terwijl de ik-persoon zich steeds meer bewust wordt van de diepgewortelde koloniale ongelijkheid en de opkomende nationalistische beweging in het land, komt hij ook tot het besef dat hij en Oeroeg niet langer dezelfde mensen zijn die ze ooit waren. De schrijver slaagt er voor mij echt in om het complexe koloniale systeem in Nederlands-Indië behapbaar te maken en zo ook haar impact op een jongen zoals Oeroeg. Ze beschrijft het zo dat je niet zou denken dat je een literaire Roman leest, maar een waargebeurd verhaal. Het boek spreekt voor mij ook enorm tot de verbeelding, en vertelt zo een verhaal over vooroordelen, rasiscme en het uit elkaar groeien van vriendschap. Het boek is daarnaast nog steeds relevant voor discussies over kolonialisme. Ik zou het boek zeker aanraden voor mensen die een boek zoeken over het koloniale verleden wat aan één kant makkelijk weg te lezen is, maar tegelijkertijd moeilijk is om echt te begrijpen.
Tom over 'Bezonken rood' van Jeroen Brouwers
'Bezonken rood' is een erg ontroerende en persoonlijke ervaring die je meeneemt, in twee grote verhaallijnen, door het leven van Jeroen Brouwers. Het is aangevuld met wat feiten, maar biedt zeker een aangrijpende blik op meerdere trauma's en littekens die door oorlog en kolonialisme veroorzaakt worden. 'Bezonken rood' is een boek dat aan de ene hand over de ervaring van Brouwers in de Jappenkampen gaat, en aan de andere hand hoe dit impact heeft op hem als persoon op dit moment. Het boek is ontroerend en indringend en neemt je mee op een reis door het leven van Jeroen Brouwers.Brouwers schrijfstijl is niet bepaald gefilterd en erg rauw, waardoor je erg
rechtstreeks geconfronteerd wordt met de emotionele impact van zijn ervaringen. Hij schrijft voornamelijk over zijn worsteling met trauma en schuldgevoelens. 'Bezonken Rood' is niet bepaald een makkelijk boek om te lezen vanwege de zware onderwerpen die worden behandeld, maar het is zeker de moeite waard als je dit aankan. Het laat een blijvende indruk achter en dwingt je na te denken over de andere kant van onderdrukking. Ik zou het boek
zeker aanraden als je wil lezen over een ongefilterde ervaring van deze tijd, ook al zijn de feiten op sommige plekken een beetje aangedikt en de waarheid een beetje verdraaid.
Leonie over 'Kronkelpad' van Irma Joubert
Houd jij van boeken die over geschiedenis gaan, maar waarin tegelijkertijd liefde een rol speelt? Dan is dit boek wat voor jou! De Italiaanse Marco Romanelli overleefde net aan een concentratiekamp, zijn gezondheid was slecht geworden. Om op te knappen vertrok hij op advies van zijn broer Antonio naar Zuid-Afrika. Daar ontmoette hij de lieve huisarts Lettie Louw. Marco en Lettie werden gelukkig met elkaar en kregen twee dochters. Maar toen brak er polio uit en dat was voor Marco heel gevaarlijk, aangezien zijn gezondheid slecht was… Dit is een ontroerend boek, het verhaal is heel mooi en in detail beschreven. Je ziet hoe oprechte liefde bindend is in moeilijke tijden. Er gebeuren best wel heftige dingen, dat zorgt ervoor dat je wilt doorlezen, je leeft echt met de personages mee. Ik wil het liefst niet teveel historische feitjes in een boek, de verhouding daarin is in dit boek goed. Dit boek behoort tot de trilogie ‘Dochters van Zuid-Afrika’. Lees ook ‘Kind van de rivier’ en ‘Pontenilo’, dan ken je de personages nog beter, dat is superleuk! Kortom: een ontroerend, leerzaam en hartverwarmend boek!
Nouria over 'Rugzwemmen' van Marc ter Horst
Ik hou heeeeeeel erg van mijn sport Acrogym en de extra trainingen in het weekend nu de plaatsingswedstrijden zijn begonnen. Dit weekend zou ik naar mijn vader gaan. Een weekend weg is natuurlijk super leuk maar ik wil liever thuis blijven om een boek te lezen en te Acrogymen.
De ouders van Noor zijn klimaatactivisten en sturen haar op zomerkamp om haar op te vrolijken. Noor gaat stiekem niet en blijft ‘hangen’ bij Tim, een nerd uit de klas. In die vijf dagen leert Noor dat beter omgaan met de natuur eigenlijk zo gek nog niet is. In het gezin van Tim leert Noor zichzelf beter kennen en ook haar eigen ouders. Bij thuiskomst beseffen haar ouders dat hun dochter ook een eigen mening heeft. Daar zijn ze best trots op.
Thuis gebleven dus….Heerlijk gelezen, in een ruk het hele boek uit. Ik ga me nu omkleden om naar de Acrogym te gaan. Voor mij is het nu al een super leuk weekend!
Nouria over 'De zomer waarin ik in een caravan woonde'
De dagen worden kouder want het is bijna winter, buiten is het maar 10 graden. In dit boek ‘De zomer waarin ik in een caravan woonde’ van Evelien Feltzer is het bijna 40 graden. De vader van Juno heeft een camping gekocht in Drenthe waar ze ook gaan wonen in een caravan. Maar daar is Juno helemaal niet blij mee.Ze heeft besloten nooit meer uit de caravan te komen want ze vindt het stom dat ze zijn verhuisd. Ze mist haar vriendinnen die 203 kilometer verderop wonen, ze mist haar school en vooral haar huis. Maar dan om half twee 's nachts wordt Juno wakker want er staat een caravan in brand en MOET ze wel naar buiten. Daar ontmoet ze Dean.Samen met Dean beleeft Juno grappige, zielige en misschien een beetje enge avonturen waardoor ze zich ineens thuis voelt op een camping! Dat had ze nooit verwacht. Deze winter gaan mijn moeder en ik weer met de camper op pad. Ik ben benieuwd welke spannende avonturen wij gaan beleven. Gelukkig hebben we van de week al een klein kacheltje gekocht voor in de camper. Ik heb er nu al zin in om daar mijn volgende boek te lezen.
Iris over 'One True Loves'
Emma Blair trouwt met haar middelbareschoolliefde Jesse. Ze bouwen samen een leven ver weg van hun geboorteplaats. Ze reizen de hele wereld rond en grijpen elke kans voor een avontuur. Totdat Jesse op hun eerste trouwdag in een helikopter stapt die vermist raakt. In een klap is Jesse weg en laat Emma achter. Emma neemt ontslag en verhuist terug naar haar geboorteplaats. Jaren later komt Emma een oude vriend van de middelbare school tegen, Sam. Sam en Emma worden verliefd en na een tijd vraagt Sam haar ten huwelijk. Maar wat gebeurt er wanneer Jesse wordt gevonden en hij na al deze jaren weer terug naar huis komt? Met een verloofde en een man moet Emma een hartverscheurende keuze maken. 'One true loves' van Taylor Jenkins Reid was het eerste boek ooit dat ik in een keer heb uitgelezen. Tijdens het lezen zat ik de gehele tijd op het puntje van mijn stoel, ik moest weten wat er na deze pagina kwam. Ook leef je erg mee met alle karakters en de keuze die Emma moet maken. Je kan de stress en emoties gewoon voelen en dat is iets wat ik echt prachtig vind in een boek. Ik raad dit boek dan ook absoluut en zeker aan.
Jonathan over 'In Transit'
In Transit is een must-read als je van sciencefiction houdt. In de wereld van In Transit zijn er twee soorten mensen: de Humanen, een soort die zichzelf heeft geperfectioneerd met genetische modificatie, en de Grauwers, primitieve ‘apen’ die in reservaten en dierentuinen leven. Twee Humanen, Levya en Rheyn, die aan het einde van hun opleiding zitten, komen op een dag de Grauwer Aag tegen. Ze beginnen zich af te vragen of het wel klopt dat Grauwers domme apen zijn en of de samenleving van de Humanen wel zo perfect is. Het boek is uit drie oogpunten geschreven: van Levya, Rheyn en Aag. Deze oogpunten wisselen constant af en hebben allemaal hun eigen stijl. De wereld van In Transit is gedetailleerd en zeer mooi gevormd. Het voelt echt alsof de personages al hun hele leven in deze wereld wonen. Het boek is ook spannend; je wilt graag weten hoe het verhaal verder gaat. De enige kritiek die ik kan geven, is dat het middenstuk wat langzaam en minder spannend is en dat sommige verhaalpunten wat cliché zijn, maar verder is het boek echt geweldig.
Loran over 'De poort' van Natsume Soseki
Vakantie is het perfecte moment om te lezen, ben ik van mening. Zeker wanneer je naar de rust van de hooglanden in Schotland trekt, heb je genoeg tijd en ruimte om een flinke deuk te slaan in de berg boeken die je nog wil of nog moet lezen. Hier vond ik dan ook de tijd voor het boek ‘de poort’ van Sōseki Natsume.
De hoofdpersoon, Sosuke, is een Japanse man van middelbare leeftijd. Sosuke is getrouwd met Oyone, met wie hij een eentonig leven leidt. Wrede wendingen van het lot hebben Oyone drie miskramen bezorgd, waardoor ze altijd kinderloos zijn gebleven. Sosuke heeft een normale, onbevredigende kantoorbaan. De relatieve rust die hiermee gepaard gaat dreigt echter allemaal te verdwijnen wanneer Koroku, Sosukes broer, zijn toekomst langzaam uit zijn vingers ziet glippen. De enige andere familie die ze over hebben zijn de Saeki’s, die zich verrijkt hebben met het geld van Sosukes overleden vader. Langzaam wordt duidelijk hoe zeer het verleden het hechte paar achtervolgd. Geïsoleerd van de maatschappij in elk sociaal aspect, kunnen zij op niemand anders steunen dan elkaar. Sosuke worstelt met besluiteloosheid, waardoor hij vaak slechter uit situaties komt dan nodig. Desillusie en frustratie van onbereikbare doelen voeren een snijdende kwellende ondertoon in zijn dagelijks leven. Kunnen hij en Oyone op tegen het verleden, dat hen begint in te halen?
'De poort' is een geweldig mooi boek. Hoewel het boek een duidelijke ‘redemption arc’ of een ‘happy end’ mist, heeft het mij wel aan het denken gezet. Het behandelt in niet geringe mate belangrijke onderwerpen zoals zelfkennis, verantwoordelijkheid en hoe om te gaan met je verleden en bijpassende emoties. Ik raad dit boek zeker aan. Als je houdt van het ontrafelen van mysterieuze verledens, of van emotionele stof tot nadenken, is dit boek voor jou perfect.
Nouria over “De waarheid volgens Mason Buttel”
In de meivakantie heb ik samen met mijn moeder appelbomen geplant. Wij hebben er niet zo veel in de tuin, maar Mason heeft een hele boomgaard in het boek “De waarheid volgens Mason Buttle” van de schrijver Leslie Conner.
Mason’s beste vriend Benny is dood gegaan in de appelboomgaard van Mason. Iedereen denkt dat Mason er iets mee te maken heeft. Inspecteur Braid die het ongeluk van Benny onderzoekt, gelooft hem al helemaal niet! Daarom moet Mason alles opschrijven wat hij weet in een schriftje. Dat is heel lastig voor hem omdat hij analfabeet is. Een analfabeet is iemand die niet kan lezen en schrijven. Gelukkig krijgt hij een nieuwe vriend genaamd Calvin die door een ongelukje in het ziekenhuis belandt. Het lijkt weer alsof Mason er iets mee te maken heeft. Zou de geschiedenis zich herhalen`of komt toch alles op hondenpootjes terecht? Door de verschillende verhaallijnen was het een best moeilijk boek, maar het was zo spannend dat ik ervan heb genoten onder de appelboom!
Janno over 'Rechercheur Van Driel en de sabotage bij de kerncentrale'
Het boek is geschreven door Roelof de Ouden en is geschikt voor kinderen tussen de 13 en 15 jaar. Het is een spannend boek, dat je in één adem zult uitlezen.
De rechercheurs Van Driel en Van Boxtel worden ingehuurd om de dader van de sabotage bij de kerncentrale te ontmaskeren. Er zijn namelijk veel storingen geweest, waardoor de centrale bijna stilviel! Dat zou een grote ramp zijn. De storingen komen door een usb-stick die in een computer is gestoken. Aan de twee speurders de taak om dit uit te zoeken. Maar telkens als het net zich lijkt sluiten, gebeurt er weer iets anders en schopt hun hele theorie weer door de war. En wat doet die drone boven de kerncentrale?
Ik raad het boek zeker aan, want het is erg goed geschreven. Doordat het een groot mysterie blijft tot op de laatste bladzijde, is het verhaal erg boeiend. Het blijft je verrassen!
Nouria over 'Ontmaskerd!'
Misschien kennen jullie mij van mijn boekrecensies van boeken voor onder de 12 jaar. Ik ben Nouria en ik ben ondertussen twaalf jaar. Het was voorjaarsvakantie dus tijd om over te stappen. Deze keer een spannend boek van Jo Claes met als titel Ontmaskerd!
Het is winter en op school hebben Matthias, Dante en Rani het over een verhaal waarin de duivel Jezus lastig viel. Nadat ze het over dat thema hebben gehad worden er vandalenstreken uitgevoerd op school. Wat wel een beetje vreemd is, is dat er na elke vandalenstreek een masker achter blijft. Het was net carnaval geweest, dus men dacht dat iemand “gewoon” zijn masker had weggegooid. Maar Matthias dacht daar anders over, omdat ze het op school net over het duivelsthema hadden gehad. Het gevonden masker was niet zomaar een masker, maar een duivelsmasker. De jongens vinden dat raar en gaan op onderzoek uit. Door slim na te denken ontmaskeren ze de dader(s)!
Het is een spannend verhaal en best moeilijk om te lezen wie wat precies zegt. Maar omdat het zo spannend is, ga je zelf ook een beetje op speurtocht uit.
Sofie over 'Vuurspuwen'
Ik ben Sofie van 14 en ik lees veel boeken. Geen fantasy, science fiction en liefdesverhalen, wel spannende boeken. Nu heb ik 'Vuurspuwer' gelezen van Caja Cazemier. Het gaat over Fien van 15. Ze heeft te maken met een grote verandering in haar leven, want ze gaat met haar moeder in een ander huis wonen, met haar stiefvader en zijn zoon en dochter. Ze vindt hen allemaal irritant, vooral haar stiefvader omdat zij aan andere regels moet voldoen dan haar stiefbroer en -zus. Uit protest gaat ze om met verkeerde vrienden, gaat ze stelen en wordt ze opgepakt door de politie. Het boek is zo geschreven dat je meeleeft met Fien. Nadeel vind ik dat er weinig spannends in het boek gebeurt, behalve dan als Fien opgepakt wordt door de politie.
Simon over 'De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo'
‘De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo’ is een boek dat je vaak tegenkomt op BookTok. Zo ben ik ook aan het boek geïntroduceerd en besloot ik om het te gaan lezen.
Het boek gaat over een journalist (Monique Grant) die plotseling een verzoek krijgt om de biografie van een superster (Evelyn Hugo) te schrijven. Wat hier vreemd aan is, is dat Monique nog een erg onbekende journalist is. Waarom heeft Evelyn juist haar gekozen?
Het bijzondere aan dit boek is dat, alhoewel Monique eigenlijk de hoofdpersoon is, het meer bestaat uit Evelyn die over haar leven verteld. Hierdoor vergeet je af en toe dat het verhaal zich niet in die tijd afspeelt en moet je weer wennen als er wordt teruggeschakeld naar het heden. Ook kom je aan het einde van het boek erachter wat de reden is dat Evelyn juist Monique heeft uitgekozen. Persoonlijk zag ik dit totaal niet aankomen!
Ik raad dit boek zeker aan! Het boek voelt erg realistisch en geeft een goed beeld over hoe ingewikkeld het is om als een bekend persoon in de spotlights te staan, al helemaal in de vorige eeuw.
Yilla over 'The Poppy War'
The Poppy War, geschreven door R.F. Kuang, is een zogeheten grimdark high fantasy boek. In het boek volgen we de hoofdpersoon, het weeskind Fang Runin, ook wel Rin genaamd. Door de vorige Poppy War is ze haar ouders verloren. Aan het begin zien we haar voor haar tante werken en later zien we haar vechten in een oorlog. Tijdens de oorlog komt ze erachter dat niet alles wat ze op school heeft geleerd ook echt klopt.
The Poppy War is het eerste boek van een driedelige serie, maar kan ook als als losstaand boek gelezen worden. Sommige delen van het boek voldeden niet aan mijn verwachtingen, maar andere stukken maakten dat weer goed. Ik had moeite met stoppen met lezen en vond de schrijfstijl fijn. Als je het leuk vindt om over oorlog en fantasie te lezen, dan raad ik dit boek je echt aan! Als leeftijdsgrens zou ik 17 jaar aanhouden, want er komt drugs- alcoholmisbruik, geweld en seksueel contact in het boek voor.
Sofie over 'Bodyhack'
In 2017 kregen we Cyberboy van Tanja de Jonge tijdens 'Nederland Leest'. Dat gaat over Kevin. Zijn beste vriend Bjorn lijkt na een ernstig ongeluk wel een cyborg, een robot die eruitziet als een mens. Kevin merkt bijvoorbeeld dat Bjorn geen echte herinneringen heeft, maar foto-momenten uit zijn hoofd heeft geleerd. En dat hij de gezichtsuitdrukking nadoet van degene met wie hij praat.
Een van de opdrachten op school was toen om te bedenken hoe het na Cyberboy verder zou gaan met Kevin en Bjorn. En is dat vervolg er echt: Bodyhack. Het is handig om eerst Cyberboy te lezen, want dan begrijp je Bodyhack ook beter. Het is niet een heel spannend boek, maar wel spannend genoeg!