Gouda als hét voorbeeld van een geletterde, inclusieve en florerende gemeenschap
Op 6 september werd in de Chocoladefabriek de officiële aftrap gegeven voor het nieuwe Taalakkoord Gouda 2021-2024 én is het fysieke Taalhuis geopend in aanwezigheid van de wethouders Thierry van Vugt en Corine Dijkstra. De bibliotheek Gouda heeft in de Chocoladefabriek een Taalhuis ingericht. Hier kan iedereen terecht voor informatie over taallessen, cursussen, taalcafés, themabijeenkomsten, leeskringen en cursussen over het leren werken met computers en internet.
De afgelopen jaren hebben al honderden mensen gebruikgemaakt van dit aanbod. Effectmeting heeft aangetoond dat dat niet alleen positieve gevolgen had voor de cursisten zelf, maar ook voor hun (familie)omgeving.
Kijken naar de behoefte
Maar er moet meer gebeuren. Nog steeds heeft 18% van de Nederlandse bevolking moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en meestal gaat dat gepaard met weinig tot geen digitale vaardigheden (omgaan met de computer en online communicatie). Dat zijn ongeveer 2,5 miljoen laaggeletterde mensen. Ook in Gouda is laaggeletterdheid een groot maatschappelijk probleem. Wethouder Thierry van Vugt: “Het bestrijden van laaggeletterdheid heeft een hoge prioriteit binnen de gemeente Gouda. En daarom is dit Taalakkoord zo belangrijk. Want we spreken vandaag af dat we kijken naar de behoefte van de cliënten. En dat we de mensen verwijzen naar de plek waar hun specifieke kennis het beste kan worden bijgespijkerd.”
Belangrijkste maatschappelijke probleem van deze tijd
Erna Staal, directeur van de bibliotheek Gouda: “Laaggeletterdheid is het belangrijkste maatschappelijke probleem van deze tijd. Investeren in de aanpak van dit probleem levert op termijn geld op, investeren rendéért. Maar behalve dat het een economische component heeft, lijkt het mij ook en vooral belangrijk dat mensen er zelfstandiger, creatiever, en gelukkiger van worden. Laten we Gouda tot hét Nederlandse voorbeeld maken van een geletterde, inclusieve en florerende gemeenschap. Ik ben ervan overtuigd dat het kan.”
Taalhuis
Heb je vragen over het Taalhuis? Neem dan contact met ons op via 06-51829363 of taalhuis@bibliotheekgouda.nl.