Een stad vol weesgedichten!

Gepubliceerd op: 24 januari 2024 11:35

In het kader van de Poëzieweek 2024 zijn bibliotheken uit Nederland en België op zoek gegaan naar mensen die een 'weesgedicht' willen adopteren. Ook in Gouda doen we natuurlijk mee met deze mooie actie, zodat je op dertig plekken in de stad kunt genieten van gedichten op ramen! Dank aan alle dichters, aan alle mensen die hun raam beschikbaar hebben gesteld en aan schoonschrijvers Mirjam, Hanneke, Annemarie, Suzanne, Marije, Liesbeth, Suzanne, Titia, Annemarie, Eveline, Natascha, Marcia, Ellie, Karin, Annette en Miranda.

Centrum

Wie langs de Spieringstraat 113 loopt, leest daar het gedicht 'Binnenvrees' van Christophe Vekeman. Om de hoek, aan de Doelenstraat 1A, vind je 'Gebouwd ben ik uit eeuwigheid' van Anjet Daanje. Aan de Peperstraat 47 staat 'Advies van mijn beste vriendin die ook beschadigd is' van Babeth Fonchie Fotchind, aan de Turfmarkt 5 'Helsinki' van Kira Wuck en aan de Kattensingel 72 'Vaarwel' van Mustafa Kör. Gouwenaar Robin Mulder schreef 'Zandloper', dat - in de vorm van een zandloper - te zien is aan de Nieuwehaven 184. 'Ergens tussen de ossentong' van Carmien Michels is te lezen bij Achter de Vismarkt 86. 

Korte Akkeren

In Korte Akkeren vind je twee gedichten op de ramen van Cultuurhuis Garenspinnerij aan de Turfsingel 34: 'Avond aan avond als de tijd zich terugtrekt' van Shari Van Goethem en 'Stel' van de Goudse Klara Smeets. Bij de Brede School aan de Eerste E.J. Potgieterstraat 21 lees je 'Astronomisch' van Derek Otte en bij Onder de Boompjes 5 'Bodemloos' van Kees Spiering. Aan de Woudstraat 39 staat 'Als een zon' van Michaël Vandebril. 

Kort Haarlem

In de Krugerlaan zijn twee gedichten: op nummer 2 'Siderisch' van Sara Eelen en op nummer 36 'Vertel me, lievemans, dat mocht' van Lucas Rijneveld. Aan de Burgemeester Martenssingel 14 lees je 'Laat ons zwembandjes omarmen' van Lizismore en aan de IJssellaan 127 'Onkruidwaardig' van Emilie Dewitte. Natuurlijk heeft de bibliotheek ook weesgedichten geadopteerd! 'In Tweevoud' van Babs Gons en 'Dichter op Gouda' van voormalig stadsdichter Hanneke Leroux zijn te lezen op de Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20. 

Kadenbuurt

Ook de Boelekade heeft twee gedichten: op nummer 35 lees je 'Verliesgewenning' van Ruth Lasters en op nummer 67 (bij de Goudse Schouwburg) 'We denken soms dat we sterk zijn' van Elfie Tromp. Aan de Tweede Hieronymus van Alphenstraat 50 staat 'Elk huis moet ademen' van Lies Van Gasse. 

Bloemendaal

In Ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1 hebben we een vestiging, dus hier móest natuurlijk ook een gedicht komen. Het gaat om 'En plots was het donker' van Evangeline Agape. Bij De Veste aan de Ridder van Catsweg 300 lees je 'Hier ben je aanwezig' van Daniël Dee. 

Overige wijken

Verder zijn er weesgedichten te lezen bij GOUDasfalt ('Een nieuwe stad' van Wout Waanders), aan de Koolwitjestraat 4 in Middenwillens ('Water' van Peter Theunynck) en aan het Scheygrondplantsoen 1 in Westergouwe ('Reflector' van Max Temmerman). 

Bekijk het overzicht met alle weesgedichten in Gouda

Bekijk alle locaties op de kaart