Meerjarenbeleidsplan
De bibliotheek Gouda heeft een meerjarenbeleidsplan voor de periode 2022-2024.
Het afgelopen decennium is er veel veranderd in de bibliotheekbranche. De opvatting over wat bibliotheekwerk inhoudt, is sterk verbreed en het instituut is maatschappelijk relevanter geworden. Van een stil gebouw waarin je alleen op fluistertoon mocht praten en boeken kon uitzoeken, is de bibliotheek veranderd in een innovatieve ontmoetingsplek waar elke dag iets te beleven is. Naast leesbevordering en het aanwakkeren van leesplezier breidde het takenpakket zich uit met onder meer het ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden en het voorkomen en terugdringen van (digitale) laaggeletterdheid – een van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd.
In meerdere bijeenkomsten, met mensen van binnen en buiten de organisatie, is besproken hoe de bibliotheek er in de nabije toekomst uit zou kunnen zien. Wat is onze plek in de samenleving in 2030, onze meerwaarde, wat blijft en wat verandert? Op weg naar dat ‘vergezicht’ maken we in dit meerjarenbeleid op hoofdlijnen de eerste keuzes en zetten we de koers uit. Want alleen met oog voor de lange termijn kunnen we de juiste beslissingen op de korte termijn nemen, de goede richting inslaan.
Literatuur
In het plan verwijzen we naar allerlei bronnen en interessante artikelen, zoals:
- Netwerkagenda 2021-2023: hoe gaat de bibliotheeksector de komende jaren invulling geven aan de maatschappelijke taken? Dat staat in de landelijke Netwerkagenda, de uitwerking van het Bibliotheekconvenant 2020-2023.
- We willen dat onze collectie betrouwbaar, onafhankelijk en toegankelijk is. Deze en andere waarden worden toegelicht in het gezamenlijk collectiebeleidsplan van de Koninklijke Bibliotheek.
- De Amerikaanse professor David Lankes wordt gezien als een van de grote denkers over de toekomst van het bibliotheekwerk. Hij ziet het als onze taak om de samenleving te (helpen) veranderen.
- We stimuleren ouders om van jongs af aan met hun kind met taal en verhaal aan de slag te gaan, zowel met boeken als met andere media. Een taalachterstand bij een peuter van twee jaar kan immers langdurig negatieve gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van het kind, van beperktere schoolkeuze tot verminderde zelfredzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek door Stichting Lezen.
- In ons aanbod voor het primair onderwijs zorgen we voor een combinatie van techniek en (digitale) geletterdheid. We dagen de jeugd uit via STEAM-vraagstukken. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics; het is een methode waarbij kinderen vanuit een onderzoeksvraag werken en samen aan de slag gaan om een oplossing te bedenken. De bibliotheek Gouda heeft het concept doorontwikkeld naar ST(R)EAM, met de R van Reading en wRiting
- Nederlandse jongeren lezen steeds minder vaak, minder goed en met steeds minder plezier. Maar liefst 18 procent van de 15-jarigen dreigt met een te laag taalniveau van school te komen. In Lees! Een oproep tot een leesoffensief wordt het belang van een krachtig en samenhangend leesbeleid nogmaals onderstreept. Een oproep die wij als bibliotheek met hart en ziel omarmen.
- Laaggeletterdheid is een van de grote, geldverslindende problemen van onze hedendaagse samenleving. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, zo blijkt uit onderzoek door de Stichting Lezen en Schrijven. In het Taalhuis werken we met andere organisaties samen om de laaggeletterdheid in Gouda te verminderen.
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of opmerkingen over het meerjarenbeleidsplan? Neem dan contact op met onze directeur Erna Staal via e.staal@bibliotheekgouda.nl.